Ganduri alcaline

De data aceasta, cauza Roşiei Montane a mobilizat un alt tip de lume. Este vorba de acea parte a populaţiei şcolite, tăcute, demne, aparţinând valorilor morale şi civice pe care se bazează România.

“Cred că uriaşul aranjament şi marea corupţie din jurul aurului de la Roşia Montană au scos în stradă un segment aproape inactiv până acum. Este vorba de acea parte a populaţiei şcolite, tăcute, demne, aparţinând valorilor morale şi civice pe care se bazează România. Sau ar putea şi ar trebui să se bazeze. Oamenii pe care se poate construi solid, adică peren”.

(citat din articolul scris de jurnalist Cornel Nistorescu – unul dintre putinii oameni de media care isi pastreaza verticalitatea desi ispita e mare:http://www.cotidianul.ro/huiduirea-jurnalistilor-221722/)

copilul meu nu vrea cianura

Sunt uimita si de solidaritatea romanilor din afara granitelor si le multumesc din inima !

Este extraordinar ca, in pofida tuturor vicisitudinilor la care a fost supus in istorie, romanul a pastrat latenta in fiinta sa acea scanteie care poate oricand sa aprinda Focul transformarii sale ca popor!

5000 oameni

Dupa o saptamana de la inceperea protestelor impotriva afacerii paguboase de la Rosia Montana, pot spune ca inteleg si ma minunez tot mai mult.

Ma intreb retoric cum a fost posibil ca, dupa 15 ani in care instantele au respins de 20 de ori acest proiect, se foloseste un instrument legal  (?!) ca sa ingenuncheze vointa si viitorul unui popor !

Cum de am ajuns atat de anesteziati incat sa se intample asta sub ochii nostri iar noi sa ne uitam in alta parte?

Cateva informatii pentru cei care nu prea inteleg cazul Rosia Montana:

1. Proiectul RMGC este unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare aurifera din lume, iar riscurile nu sunt comparabile cu nici un alt exemplu de exploatare de acest gen;

2. In toate tarile UE, adica in toata industria miniera din Europa, se utilizeaza aprox 1000 tone de cianuri, iar la Rosia Montana se doreste utilizarea a 13.000 tone de cianuri pe an; !!!

3. Proiectul va duce la escavarea a 500 milioane tone de steril in urma utilizarii cianurilor;

4. Interventia se va face pe un perimetru de 1258 hectare, se vor rade efectiv 4 munti si se va sapa pe o adancime de 400 de metri creandu-se un crater gigantic vizibil si de pe luna de aprox 8 km diametru;

5. Vom ramane pentru totdeauna cu un lac de cianuri – 215 milioane de metri cubi cianuri si un baraj ce trebuie sa reziste pentru eternitate. Pentru mentenanta si operatiunile de supraveghere ale acestui baraj RMGC ofera 150 milioane euro, in conditiile in care Agentia de Mediu a SUA a evaluat mentenanta la 2.6 miliarde dolari.

6. Exploatarea se face la suprafata si nu in galerii cum s-a facut pana acum in Romania. Astfel se aduc mari prejudicii mediului si comunitatii, adica acestea se distrug aproape complet. Se foloseste tehnologia pe baza de cianuri pentru ca este cea mai ieftina, desi sunt si alte tehnologii mai scumpe care nu aduc asemenea prejudicii mediului (un inventator de la Baia Mare a gasit o solutie, insa oferta sa a fost refuzat de catre “investitori”).  Totul bazat pe o logica tipic corporatista, in care cei din consiliul de administratie se gandesc doar la profit si exploatare a tot ce se poate exploata: legi, guverne, omeni, mediu.

7. Repararea nenorocirilor cauzate de cianura (daca se poate spune ca se mai poate “repara” natura) se realizeaza prin criogenizarea solului pe zeci de km patrati ! Canadienii se chinuie de ani de zile cu asta la costuri infioratoare !!!

De unde va avea Romania cate 1,5 miliarde dolari in fiecare an pentru asta, cand spitalele noastre urla de bolnavi fara medicamente? Cand datorita economiei  si ratiunii slabite, nici cainii nu suntem in stare sa ni-i sterilizam si ingrijim…?

Cum ar putea fi posibil sa redam acestei frumoase tari starea de naturalete dupa potop ?

despre asta vorbim

Ce ofera RMGC?
– cateva sute de locuri de munca pe o perioada determinata si foarte putine pentru localnici;
– o redeventa de 6% catre statul roman;

In lumina celor de mai sus, eu ca cetatean al acestei tari pe care o iubesc, de ce as sustine un asemenea proiect aberant?

Asa ca, EU AM ALES ! NU VREAU exploatare miniera la Rosia Montana!

Tu ce faci? TE IMPLICI?

Lista oraselor unde se reiau protestele o gasesti aici: http://www.rosiamontana.org/stiri/lista-ora-elor-care-pe-8-septembrie-reiau-protestele-pentru-ro-ia-montan

salvati RMRSS 2.0 | Trackback | Comment
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>